Nieuwsoverzicht

Welkom op onze praktijksite (14-03-2009
U vindt hier alle informatie over onze praktijk: wie wij zijn en wat we doen, de openingstijden van ...
Lees verder »
1.894 zelfdodingen in 2016 (28-06-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15648
In 2016 maakten 1.894 mensen een einde aan hun leven. Dit zijn gemiddeld 5,2 zelfdodingen per dag, zo meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Lees verder »
Gezond eten bij chronische ziekte helpt (19-06-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Gezond eten kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten. De grootste winst is te halen bij hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Gezond eten ondersteunt niet alleen de behandeling, maar het is goed voor de algehele gezondheid van de patiënt. Er zou daarom meer aandacht voor voeding moeten zijn bij artsen en verpleegkundigen. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Groningen.
Lees verder »
Uurtje sportschool verlaagt kans op metabool syndroom (14-06-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15650
Minder dan een uur krachttraining per week verlaagt de kans op metabool syndroom, een verzamelnaam voor symptomen als overgewicht, hoge bloedruk en verhoogde bloedsuiker. Dit blijkt uit onderzoek van een internationaal team van onderzoekers onder leiding van Esmée Bakker van het Radboudumc.
Lees verder »
Genen voor slapeloosheid gevonden (13-06-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15648
Ben je een slechte slaper? Misschien zit het in je genen. Een internationaal team van wetenschappers heeft namelijk voor het eerst zeven risicogenen gevonden voor slapeloosheid.
Lees verder »
Mindfulness kan mogelijk helpen om slechte eetgewoontes te doorbreken (07-06-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15648
Twee op de vijf Nederlanders wil iets aan hun eetpatroon veranderen. Maar tegelijkertijd vindt ook twee op de vijf mensen het moeilijk om eetgewoontes te doorbreken. Onderzoeker Lieneke Janssen bekeek of een mindfulnesstraining aangrijpt op slechte eetgewoontes. Mindful eten blijkt effect te hebben op beloningsprocessen in het brein.
Lees verder »
'Werkgever leert niet van burn-out' (23-05-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15648
Wanneer een werknemer van de trap valt, wordt de trap veiliger gemaakt. Maar wanneer een werknemer terugkeert na een burn-out, wordt vaak niets gedaan om een nieuwe burn-out te voorkomen. En dat is vreemd. Want een burn-out is ook een bedrijfsongeval, vindt 65 procent van de werknemers die zelf een burn-out heeft gehad. Dit blijkt uit onderzoek Kantar Public (voorheen TNS NIPO).
Lees verder »
Onderzoekers pleiten voor verplichten fietshelm bij e-bikes (18-05-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15650
Gebruikers van een e-bike zijn na een ongeval vaak zwaarder gewond dan gewone fietsers. Dit blijkt uit een onderzoek door Groningse artsen uitgevoerd onder 475 slachtoffers van een fietsongeval op de eerste hulp van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij pleiten dan ook voor rijlessen en het verplichten van de fietshelm bij e-bikes.
Lees verder »
'Het risico op dementie kan je zelf verlagen' (17-05-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15648
Voornamelijk vijftigers en zestigers kunnen de kans dat zij gaan dementeren halveren door gezonder te leven. Dat blijkt uit een 'dementie-voorspellend' rekenmodel.
Lees verder »
Werkingsmechanisme achter EMDR-therapie opgehelderd (10-05-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15648
Oogbewegingen maken onderdrukt een hersengebied dat herinneringen opslaat. En daardoor kan therapie op basis van oogbewegingen (EMDR) helpen om stressvolle gebeurtenissen te vergeten. Dat ontdekte onderzoeker Linda de Voogd van het Radboudumc.
Lees verder »
Glutenvrij dieet kan slecht zijn voor gezondheid (05-05-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Een glutenvrij dieet volgen zonder medische indicatie kan slecht zijn voor je gezondheid. Dat melden diverse media op basis van een onderzoek dat is gepubliceerd in The British Medical Journal. De uitkomsten van het onderzoek sluiten aan bij de adviezen van het Voedingscentrum; eet voldoende volkoren producten en volg alleen een glutenvrij dieet als de diagnose coeliakie is gesteld.
Lees verder »
43 procent jongeren heeft psychische klachten (28-04-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15648
43 procent van de Nederlandse jongeren ervaart psychische klachten. Dat blijkt uit een onderzoek van MIND en NPO 3FM, uitgevoerd door onderzoeksbureau Newcom.
Lees verder »
Witte bloedcellen belangrijk voor jojo-effect na afvallen (03-04-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Vetweefsel in het eigen lichaam draagt sterk bij aan de kans om opnieuw aan te komen na een afvalpoging. Cellen van het afweersysteem, de witte bloedcellen, spelen daarbij een belangrijke rol. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.
Lees verder »
Nederlanders hebben geen idee hoe ze minder suiker kunnen eten (29-03-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Maar liefst 84 procent van de Nederlanders weet niet precies wat ze moeten doen om te minderen met suiker. Suiker zit in veel producten verstopt en we worden continu verleid tot ongezonde keuzes met veel suiker. Dit blijkt uit een onderzoek van het Diabetes Fonds onder 1211 mensen.
Lees verder »
Weglaten 'ten minste houdbaar tot' leidt tot minder verspilling (28-03-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Door de THT-datum weg te laten op verpakkingen, daalt de verspilling van lang houdbare producten als rijst, pasta en koffie met 12 procent. Als daarnaast 'lang houdbaar' op het etiket wordt vermeld, verdwijnt 31 procent minder snel in de vuilnisbak.
Lees verder »
Supermarkten misleiden consumenten met mager gehakt (21-03-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Veel supermarkten verkopen 'mager' of 'extra mager' gehakt dat nog behoorlijk veel vet bevat, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond pleit voor aanpassing van de regels, zodat de term 'mager' alleen nog gebruikt mag worden voor gehakt met maximaal 10 procent vet.
Lees verder »
Nederlanders verknocht aan stukje vlees (14-03-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Bijna de helft van de Nederlanders eet dagelijks vlees. De helft van de vleesliefhebbers vindt een gerecht zonder vlees of vis saai en één op de vijf denkt dat zij met een vleesloos gerecht voedingsstoffen tekort komen. Dat blijkt uit een onderzoek van Kantar TNS in opdracht van een leverancier van maaltijdboxen onderzoek onder 1.000 respondenten.
Lees verder »
Vaker opstaan verlengt zelfstandig wonen ouderen (14-03-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15650
Als ouderen dagelijks vaker actief uit hun stoel opstaan dan dat ze nu doen, kunnen ze langer zelfstandig thuis wonen. Dat blijkt uit het proefschrift van Rob van Lummel van het VU medisch centrum. Hij legt in zijn proefschrift uit dat lichamelijke vaardigheden en daadwerkelijke beweging belangrijke voorwaarden zijn om onafhankelijk te blijven.
Lees verder »
'Knuffelspray' dempt ontwikkeling PTSS-klachten (01-03-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15648
Een pufje neusspray met oxytocine – in de volksmond het knuffelhormoon genoemd – dempt de ontwikkeling van posttraumatische stressklachten. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jessie Frijling.
Lees verder »
Leeftijd heeft meer invloed op activiteit bruin vet dan overgewicht (01-03-2017 )  bron: http://www.gezondheidsnet.nl/nieuws.xml/15649
Weefsels die overtollige calorieën kunnen verbranden, zijn interessant als aangrijpingspunt voor de behandeling van overgewicht. Bruin vet is daar een voorbeeld van. Lonneke Bähler onderzocht de activiteit van dit specifieke vetweefsel en bekeek hoe het zenuwstelsel daarop invloed heeft. Ze vond dat de factor leeftijd van grotere invloed is op de activiteit van bruin vetweefsel dan overgewicht.
Lees verder »
Pagina 1 2 3 4 5 6 7 8